"Veronika synger!"

Polskefilmdager
Annet
Polske filmdager i Fredrikstad & Oslo
Lørdag 6. oktober 2018
Dørene åpner 17:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
150/100,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert

"Veronika synger!"

Bli med inn i en unike verden inspirert av Krzysztof Kieslowskis mesterverk!

Program for kvelden:

  • 17.00 - Dørene åpnes
  • 17.30 - Film
  • 19.15 - Samtale med kunstnere
  • 20.00 - Pause
  • 20.30 - Konsert

Barbara Hortynska er en polsk pianist med klassisk bakgrunn fra Musikkakademiet i Poznan og Musikkakademiet i Wroclaw. Hun har vunnet en rekke konkurranser, bl. a. Den internasjonale Jan Sebastian Bach-konkurransen i Polen. Barbara har flere ganger opptrådt som solist i Krakow-filharmonien og på ulike musikkarenaer både i Polen og i utlandet. I 2018 slipper hun et nytt album med komposisjoner ved Karol Szymanowski og Frédéric Chopin. Hun planlegger ellers en USA-turné i år der hun skal promotere verk av utvalgte polske komponister, inkludert filmmusikk-komponistene.

Den unge polske sangerinnen, Kamila Goik, er avgangselev på Musikkakademiet i Katowice. I juni 2018 debuterte hun på Schlesien-operaen som Sandrina fra „La finta giardiniera” av W. A. Mozart. I prosjektet IPIUM Silesia “Skisser til opera” tolket hun en rolle til Papagena i “Tryllefløyten” og Despina i “Cosi fan tutte” av W. A. Mozart, så vel som Hanna i “Den hjemsøkte herregård” av Stanisław Moniuszko. Hennes kunstneriske interesser omfatter imidlertid ikke bare opera og kammermusikk, men også ulike sjangere innen samtidsmusikk, bl. a. programmusikk og filmmusikk. Et eksempel kan være hennes rolle som narratør i de polske musikkeventyrene Bajki dźwiękiem pisane, czyli leśne opowieści z cyklu Las, dwa, trzy av Adam Goik. Hun har vunnet en rekke prestisjefylte sangerkonkurranser i Polen og tok tredje plass i den internasjonale konkurransen IUVENTUS CANTI i Vráble (Slovakia).

Konserten “Veronika synger!” vil lede oss inn i den unike verdenen inspirert av Krzysztof Kieslowskis mesterverk. De uforglemmelige melodiene fra hans verdensberømte “Veronikas to liv”, “Dekalog” og fargetrilogien er komponert av Zbigniew Preisner. I selskap med andre stykker vil de ta oss på en musikalsk reise inn i moderne polsk filmmusikk.

Line-up:

  • Barbara Hortynska – Piano
  • Kamila Goik– Sopran

Konserten innledes med filmvisningen av Krzysztof Kieslowskis “Rød” (Sveits, Frankrike, Polen, 1994) med Zbigniew Preisners uforglemmelige musikk! Filmen vises med engelske undertekster.

Filmen er oppsummering av Kieslowskis Tre farger-trilogi over den franske revolusjonens fundamentale begreper; frihet, likhet og brorskap. Blå for frihet, Hvit for likhet og Rød for brorskap. ”Rød er kronen på trilogien, et fremragende eksempel på den europeiske filmen på sitt beste og mest særpregede,” skrev Per Haddal begeistret i Aftenposten (basert på omtale fra Tromsø Filmklubb). ”Rød” fikk andreplassen på Metacritic-lista av tidenes beste filmer i 2017.

Utover kvelden vil man få anledning til å huske tilbake til egne filmopplevelser og til å reflektere over musikkens rolle i film. Er det musikk som bestemmer om vi forstår filmene dypere og husker dem lenger? Finnes det en “oppskrift” for et vellykket samspill mellom lyd og bilde, og hvordan kan man tolke filmmusikk uten bilde? Hva var det som avgjorde den kunstneriske suksessen til duoen Kieslowski-Preisner? Samtale rundt de temaene med kunstnere og publikum ledes tospråklig (polsk-norsk) av filmviter og musiker, Magdalena Tutka - Gwozdz.

I et sammarbeid med Polske filmdager og støttet av Fritt Ord