Salif Keita

Salif Keita
World
Cosmopolite Scene
søndag 30. mars 2014
Dørene åpner 20:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
370/320,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert

Salif Keita

Etter suksessen i mai 2009 kommer Salif "Den gyldne stemmen fra Mali" tilbake til oss denne kvelden med akustisk band.

Salif Keitas store gjennombrudd kom i 1987 med platen Soro, og rekken av senere plateutgivelser bekreftet posisjonen hans som "Den gyldne stemmen fra Mali".

Musikken hans er varm og imøtekommende, munter, melankolsk og livgivende som vann i ørkenen.

At han skulle bli musiker, var ingen selvfølge for den unge Salif. En ting er at han ikke er av griot-slekt, som ifølge vestafrikanske tradisjoner er de som skal forvalte og utøve sang og musikk. En annen ting er at han er født albino. Men landsbyens åndelige leder, som spådde at denne "byttingen" en gang skulle bli berømt, viste seg å få rett. I dag er Keita en merkestein innen vestafrikansk musikk.

Salif Keitas karriere som musiker vil alltid være preget av at han er av kongelig familie. Han kan følge sine aner helt tilbake til Soundjata Keita som grunnla kongedømmet Mali i 1240. Det har derfor aldri vært enkelt for Salif Keita å begrunne det totale bruddet med tradisjonen han foretok da han bestemte seg for å bli musiker. Kanskje har det noe å gjøre med at han er albino, han var en outsider i utgangspunktet. Han hadde egentlig planer om å bli lærer, men på grunn av vanskeligheter med å få jobb ombestemte han seg. At en mann av kongelig familie begynte som musiker i Mali på 60-tallet, førte til en storm av protester, og Salif Keita ble utvist fra skolen.

Han dannet likevel en trio sammen med broren sin og begynte å spille på gata og på nattklubber i Bamako, Malis hovedstad. I 1970 ble han invitert til å spille i the Rail Band, et orkester som ble stiftet med offentlig støtte for å spille i restauranten på jernbanehotellet i Bamako. I Rail Band kom han i kontakt med gitaristen Kante Manfila, som hadde mange av de samme idéene som Keita om å blande ulike stilarter.

Mali har alltid vært en smeltedigel for forskjellige musikkstiler, slik det ligger som siste utpost av det svarte Afrika. Arabiske, franske, spanske og lokale maliske tradisjoner har påvirket musikken. Etter tre år gikk Keita og Manfila over til den andre profilerte gruppa i Mali på den tida, Les Ambassadeurs, som hadde et mer moderne repertoar. Populariteten til gruppa steg, og i 1978 ble Salif Keita utpekt av presidenten i nabolandet Guinea til "offiser for musikk og kultur". Som takk komponerte Salif Keita låten "Mandjou", som ble en enorm suksess.

Flere av Les Ambassadeurs historiske innspillinger fra slutten av 70-tallet er fremdeles tilgjengelige og er utgitt på CD. Keita og Manfila fortsatte å utvikle fusjonsmusikken sin og skapte etter hvert et eget, hypnotisk sound. Ut på 80-tallet oppløste Keita Les Ambassadeurs og satset på en solo-karriere. Siden 80-tallet har han også tatt opp i seg betydelige påvirkninger fra vestlig pop og rock, blant annet fra Pink Floyd.

Salif Keita er i dag en av verdensmusikkens mest sentrale og innflytelsesrike artister og hvert av hans nye album blir imøtesett med store forventninger.

Line-up:

  • Salif KEITA - lead vocal, acoustic guitar
  • Souleymane KOUYATE - n'goni
  • Mamadou DIABATE - kora
  • Ousmane KOUYATE - guitar
  • Guy NWOGANG - percussion
  • Bah KOUYATE - backing vocals
  • Aminata DANTE - backing vocals

Hjemmesider:
http://salifkeita.artistes.universalmusic.fr/

http://www.myspace.com/salifkeitamusic