Debashish Bhattacharya duo

Debashish Bhattacharya duo
World
Cosmopolite Scene
Søndag 2. desember 2012
Dørene åpner 19:00
Scene
Cosmopolite
Billettpris
200/150,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert

Debashish Bhattacharya duo

Den indiske slidegitaristen Debashish Bhattacharya er det store nye navnet på den internasjonale gitarhimmelen om dagen. Han ble Grammy-nominert for beste verdsmusikk-album med "Calcutta Chronicles: Indian Slide Guitar Odyssey".

 

Gitarspilet hans kan sammenlignes med hvordan Ry Cooder spilte på filmmusikken til «Paris, Texas», men med klare indiske element. Han er et teknisk unikum, og gjør de utruligste tekniske finesser på slidegitaren. Han har fått topp kritikker fra britiske Songlines, The Guardian, Evening Standards og Financial Times. En konsert med Debashish Bhattacharya er alltid en fascinerende opplevelse, en stund fylt med indisk varme, sterke lukter, farger, teknisk briljansen, glede og ikke minst meditasjon.

Han var tidligere i Norge på Vossajazz i 2009 hvor han spilte på åpningskonsert.

 

Til Cosmopolite kommer han med sin bror Subhasis Bhattacharya på tabla.

Debashish Bhattacharya lærte å synge klassisk Gwailor vokalstil før han hadde lært å snakke, og han forelsket seg i en gitar som treåring. “Love at first touch”, sier han om den saken.Som gutt lærte han å spille både gitar og sitar, men den største utfordringen opplevde han da han var i 20-årene og studerte et tiår med Pandit Brij Bhushan Kabra, den store pioneren innen indisk raga (melodiregler for klassisk indisk musikk) slidegitar.

Det var på denne tiden Bhattacharya innså at hans kall var å virke som en bro mellom ragas fortid og ragas fremtid.

 

Offisielt en mester

Bhattacharya har nå passert førti år, og offisielt er han en pandit (mester). Han er da også viden kjent som en av verdens største slidegitarister og kan skryte på seg en oppfinnelse av sin egen `Trinity of Guitars`. Hans Chaturangi har 22 strenger, noe som gir den mulighet til å lyde som fiolin, sarod og veena (strengeinstrumenter).

Ghandarvi er en 14 strengers gitar som kan lyde som veena, sarangi, saz eller flamencogitar, og den firestrengede Anandi er i hovedsak en slide-ukulele. Han har også sin trefingrede stil å spille på, noe som gir ham en fordel når det kommer til hurtighet og ferdigheter. I 2003 etablerte Bhattacharya en musikkskole i hjembyen, Kolkata.

Noen av hans mest kjente innspillinger består av “Guitar: Raga Ahir Bhairav” fra 1993, “Call of The Desert” og “Hindustani Slide Guitar” fra 2000. I 2003 spilte han inn “Mahima”, et prosjekt med den allestedsnærværende Bob Brozman, hans søster Sutapa på vokal og broren Subhashis på tabla.

Hans seneste plate “Calcutta Slide Guitar” mottok han BBC Radio 3 Awards For World Music i 2007 innen kategorien Asia/Pacific. Han ble også Grammy-nominert for samme plate samme år.

Hatten av for Debashish Bhattacharya!