Aldersgrense: 18
Dørene åpner:20:00
Konsertstart:21:00
Billetter: 170/120 + avg

Moscow Art Trio

Mikhail Alperins Moscow Art Trio gir samtidsjazz ny betyding. I krysningspunktet mellom jazz, samtidsmusikk og russisk folkemusikk, og en blanding av rå kraft og ydmyk tilnærming bergtar Moscow Art Trio publikum fra første tone.
Den ukrainske pianisten og komponisten Mikhail Alperin har slått ned i Norge og underviser på Musikkhøyskolen ved siden av karrieren som artist. Han lager musikk ulik det meste. Det er også en uvanlig trio han har samlet i Moscow Art Trio, med hornisten Arkady Shikloper og folkesangeren og klarinettisten Sergej Starostin, foruten Alperin på klaver/melodika. De tre møttes i det gamle DDR rett før muren falt og har holdt sammen siden. Det er Alperin som skriver musikken mens Starostin skriver tekstene. Musikken de lager låter særegent og er vanskelig i beskrive med sjangerbetegnelser. Et bredt utgangspunkt i russisk-klingende melodier sammenblander de hele det russiske kontinentets stilarter med jazz og samtidsmusikk. Improvisasjon står sentralt, og Moscow Art Trio kategoriseres oftest nærmest jazzen, men samtidig låter det mer Sjostakovitsj enn Ellington. Moscow Art Trio er aktuelle med sitt 5 album, "Instead og Making Children" Mottagelsen har vært upåklagelig.
De tre er alle dyktige musikere. Alperin trakterer klaveret med stort temperament, og er variert og kreativ i både improvisasjon og i behandling av temaer. Alperin er også en dyktig komponist og fanger om et bredt følelses- og stemningsregister i komposisjonene. Shikloper bidrar med kreativt spill på både valthorn og flygelhorn. Han har et imponerende register og utnytter og strekker det klanglige potensialet i instrumentene, alltid med kontroll. Starostin synger sine egne tekster med stor innlevelse, og bidrar også med eminent klarinettspill.
Moscow Art Trio har samarbeidet på kryss av sjangre og kulturer. Som med det bulgarske kvinnekoret Angelite, de tuvanesiske strupesangerne Huun-Huur-Tu, den norske sangeren Elin Kristin H. Hagen (aka Iris), sangeren Molla Sylla fra Senegal og hardingfiolinisten Vegard Vårdal. Et ønske om å lage inkluderende og forenende musikk, står sentralt i det meste Alperin foretar seg.
Moscow Art Trio har evnen til å fange publikum fra scenen. De tre er karismatiske personer som med glede serverer musikalske overraskelser og uventede vendinger som fremkaller smil fra salen. Musikken er variert og det er også rom for dramatikk og rolige og stemningsfulle partier. Det har blitt flere album siden starten, tre med Moscow Art Trio alene, ved siden av samarbeid med ulike ensambler og flere soloutgivelser. Trioen har også hatt pause i samarbeidet på grunn av sykdom. I år er de imidlertid endelig på banen igjen med albumet "Instead of Making Children" og på Cosmopolite er det duket for en gripende konsertopplevelse.