Aldersgrense: 18
Dørene åpner:20:00
Konsertstart:21:00
Billetter: 120/70 + avg

Miki N'Doye

Med: JON BALKE / OLAV TORGET / HELGE NORDBAKKEN
+ JAZZKAMIKAZE (DK) (Vinner av fjorårets Young Nordic Jazz Comets)

Miki N'Doye har vært en markant skikkelse i norsk musikkliv siden han kom hit fra Gambia i 1976, og har vært med på å bringe afrikansk improvisasjonsmusikk inn i norsk jazz. Han er aktuell med det kritikerroste albumet TUKI (ECM) og tar med seg tre norske musikere til Cosmopolite, alle med unike stemmer og en uforbeholden åpenhet for nye impulser og sjangeroverskridelse.

Perkusjonisten og vokalisten Miki N'Doye kom til Norge fra Gambia i 1976 og har vært her siden den gang. Han var sentral i miljøet rundt Club7 med blant andre bandene Tamma og E'olen og har gjennom 80- og 90-tallet vært en viktig medspiller for mange norske musikere. N'Doye har vært med på bringe afrikansk musikk til norsk jazz og utvidet horisonten både mot verdensmusikk og mot samtidsmusikk. I 2002 kom "Joko" , det første soloalbumet fra N'Doye. Med seg hadde han et knippe av de fremste norske musikerne og to afrikanske. Albumet er på mange måter en dokumentasjon på N'Doyes rolle i norsk musikkliv, -de afrikanske rytmene møter norsk jazz, i en spennende sjangerfri miks. I år kom album nummer to, "Tuki". Med "Tuki" har N'Doye tatt en ny retning. Med utgangspunkt i det afrikanske strenginstrumentet kalimba, har han lagd nye låter, mer meditative og innadvendte enn den heftige og utadvendte "Joko". Mottagelsen fra musikkpressen har vært strålende. "Tuki" inneholder en blanding av N'Doyes egne låter og gambiske folketoner. N'Doye tar lytteren med på en stemningsfull reise i uoppdagede musikalske landskap. Musikken er virkningsfull, med sterke melodier, særegne klanger og spennende instrumentering. N'Doyes afrikanske røtter er nærværende i alle låtene, ispedd jazz og musikalske uttrykk nær samtidsmusikk.

En av de norske musikerne N'Doye har arbeidet tettest med er Jon Balke. De to har arbeidet sammen siden tidlig på 80 tallet. Begge har vært åpne for hverandres utrykk og sammen skapt synergier som har brakt musikken videre. Balke har alltid vært en utforskende pianist, søkende etter nye utrykk og impulser. De siste årene med "Batagraf", hvor både Nordbakken og N'Doye bidrar, har han levert viktige, spennende og grensesprengende bidrag til den norske jazzkatalogen. Ved siden av Balke har N'Doye med seg gitaristen Olav Torget og perkusjonisten Helge Nordbakken. Torget har arbeidet mye med afrikansk musikk, og skulle passe glimrende inn i N'Doyes. Nordbakken har bidratt med eminent rytmikk med bl. a Nils Petter Molvær.

Det er et optimalt sammensatt lag som stiller på Cosmopolite. For første gang får publikum oppleve magien fra "Tuki" live. Det er duket for en berikende konsertopplevelse med Miki N'Doye som musikalsk reiseleder.

?

JazzKamikaze er fjorårets vinner av "Young Nordic Jazz Comets", den nordiske talentkonkurransen for unge jazzband. Kvintetten består av 2 dansker, 2 nordmenn og en svenske, et skandinavisk vinnerlag med andre ord. De spiller moderne akustisk jazz og er aktuelle med sitt debutalbum "Mission 1". Forbildene er blant andre Joshua Redman, Dave Holland og Chris Potter, men JazzKamikaze har et klart definert og særpreget uttrykk. Ungdommelig, frisk og energisk power-jazz er i vente når JazzKamikaze inntar scenen.