Aldersgrense: 18
Dørene åpner:20:00
Konsertstart:21:00
Billetter: 170/120 ink. avg

Rolf Lislevand Ensemble

ARIANNA SAVALL - BJØRN KJELLEMYR - THOR-HARALD JOHNSEN - DAVID MAYORAL

Rolf Lislevand Ensemble gir oss gammel musikk på en ny måte. Lislevand er en norsk musiker av europeisk storformat, - mer kjent utenfor landets grenser enn innenfor. Utgangspunktet er middelaldermusikk, men Lislevand gir musikken nytt liv og låter som en barokkmusikers drøm om fremtiden. Han er veldig aktiv og har omlag 200 reisedøgn i året. På turné med Rikskonsertene, får norske konsertgjengere en mulighet til å høre Rolf Lislevand, og det blir heldigvis en stopp på Cosmopolite hvor en engasjerende, lyrisk og medrivende konsert er i vente.

Lislevand er bosatt i Italia og er professor i lutt og historisk framføringspraksis i Tyskland, - og lidenskaplig opptatt av energien det gir å spille på lutt. Ikke overraskende har han med seg et internasjonalt ensemble på norske veier.

Arianna Savall, datter av tidlig-musikk-guruen Jordi Savall, står for vokalprestasjonene, men trakterer også sin barokkharpe. Bjørn Kjellemyr forener jazzmusikeren og den klassiske musikeren i seg og veksler ubesværet mellom kontrabassen og det historiske bassinstrumentet colascione. Franskmannen David Mayoral får det til å svinge enda mer tilfører andre klanger til lydbildet og med sine perkusjonsinstrumenter. Endelig får vi høre up-and-coming Thor-Harald Johnsen på barokkgitarer, ikke minst den mer perkussive chitarra battente. Bak lydspakene står Lars Ferdinand Bergersen og balanserer og fargelegger slik at lydbildet nærmer seg ECM-innspillingen "Nuove musiche", som har oppnådd stor oppmerksomhet og høye salgstall over hele verden etter at den ble sluppet i vår.

Lislevand har bakgrunn fra både jazz og klassisk og har funnet en stil som kombinerer jazzens improvisasjon og kreative rom, med den klassiske musikkens dramatikk og store følelser. Energien og lidenskapen har han funnet i middelalderinstrumentet lutt, og er i dag en internasjonal størrelse på sitt instrument. Lislevand har vunnet flere internasjonale priser for sitt arbeid, og i 2004 ble han tildelt Kritikerprisen av Norske Kritikerlag.

"Uforutsigbarhet er en forutsetning for å gjøre noe som skaper emosjoner og erfaringer hos publikum. Det innebærer at musikken er kombinert på en ny måte som bryter med forventningene. Det vi forsøker med tidligmusikken er å bruke den på en ny måte, gi den en estetikk som formidler noe til folk i dag."

Lislevand og hans musikanter adoptert uttrykket "Nuove musiche", opprinnelig et begrep som oppstod i Italia på 1600-tallet da de erklærte den gamle musikken for død, og den nye for født. I vår debuterte han på prestisjemerket ECM med plata "Nuove Musiche", ei plate som har fått meget gode anmeldelser. Jazznytt skryter massivt av albumet i siste nummer og Tønsbergs Blad ga den terningkast seks mens Bergens Tidende kvitterer med en femmer. Og slik har det vært overalt der Lislevand blir omtalt.

"- Vi respekterer det vi vet om tidligmusikken og forholder oss til det, men når vår viten opphører oppstår vårt kreative frirom. Vi plasserer oss nemlig i det historiske øyeblikket som er vår egen tid." Det var dette kreative frirommet som ble dyrket fram under innspillingen av plata, og det er derfor man hører spor av blant annet flamenco og keltisk folkemusikk.

Det er tidløs musikk Rolf Lislevand Ensemble formidler og ikke presentasjon av noe gammelt. Annerledes, ulikt det meste annet. Fascinerende og veldig veldig bra. Om man er opptatt av musikk bør man absolutt sette av tid til Rolv Lislevand Ensemble.